Tuesday, June 14, 2011

African time

Vandaag organiseert Heifer International, die verantwoordelijk is voor de implementatie van het Uganda Domestic Biogas Programme, een stakeholder-meeting om het programma bij lokale autoriteiten, CBO’s (community based organisations) en NGO’s in dit district bekend te maken.
9.00: Aanvangstijd, althans, volgens de uitnodiging. In het zaaltje voor de bijeenkomst is nog niemand te zien. In de lobby van het hotel blijken de organisatoren nog aan het ontbijt te zitten.
9.33: Drie aanwezigen in een verder lege zaal: een van de organisatoren, ik, en een van de participanten
10.00: Een uur na de officiƫle begintijd zijn 15 van de verwachte 45 aanwezigen present. De elektriciteit van het zaaltje wordt na enig aandringen aangezet door het hotelpersoneel. Een van de peertjes in het rieten plafond gaat aan. De stopcontacten, waar de beamer op aangesloten moet worden, doen het nog niet.
10.18 Iemand die net is binnengekomen wordt gevraagd de halve zaal in het gebed voor te gaan
10.22 Op de smoezelige muur wordt het Windows bureaublad zichtbaar; met hulp van een paar verlengsnoeren is nu ook de projector actief.
10.40 Elke participant staat een voor een op en stelt zich voor aan de zaal, gevolgd door een gedempt applaus. Een district-politicus steekt een openingsspeech af.
10.50 Tijdens de speech zijn nog tien extra mensen binnengekomen; een voor een stellen ook zij zich voor.
11.00 De politicus opent de bijeenkomst officieel. Het programma begint, twee uur na de officiƫle aanvangstijd, met een vrijwel volle zaal. Een stuk of acht zijn er nog niet, meldt een dame van het lokale Heifer-kantoor me vrolijk. Ze heeft goede hoop dat de anderen nog komen.

No comments: