Tuesday, August 19, 2008

INDIA VII

Hoewel Ahmedabad eigenlijk de meest vervuilde en neerslachtige stad op onze reis was, vormde het op twee manier toch het hoogtepunt van onze India-ervaring.
Ten eerste had de vader van Joris het mogelijk gemaakt dat we in (voor Indiase termen) peperduur familiehotel MG House sliepen. Dat betekende: een riante kamer met veel spiegels, elke dag tot in de puntjes opgemaakte eringwegzak-bedden, een grote badkamer en een voorkamer met enorme stoelen en een schommelbankje; 's ochtends een ontbijt met ijs-pannenkoeken en tropische fruitsappen, 's middags een duik in het rijk gedecoreerde hotelzwembad en voortdurend een leger wit-gekleed personeel paraat dat je letterlijk op je wenken bedient.
Het tweede waar we ongelofelijk mee boften was dat we via via in contact konden komen met de social worker Mohanbhai, die ons vanuit zijn buurt (een van de armste) de stad liet zien. Zijn functie had veel weg van dat van een buurtvader; hij kende vrijwel elk gezin persoonlijk, suste burenruzies en voorkwam al te veel spanningen in de contacten tussen Hindu en moslim groepen in de buurt. De kinderen van de buurt waren helemaal enthousiast over ons drie blanken, dus tijdens de pauzes in de gesprekken met belangrijke personen uit de buurt daagden we hen uit voor een potje handje drukken; met 5 handen tegen 1 weliswaar.
Het verschil tussen ons koloniaal aangekleed weelderig hotel en het eenvoudige 'office' van Mohanbai was oneindig. Toch voelden we ons op die 5 vierkante meter werkvloer, tussen alle kopjes chai en met de glimlach van Mohanbai's vrouw (die nog minder Engels sprak dan hijzelf), haast welkomer dan in het hotel met drie op een rij staande verwelkomende bedienden en een enorm kameroppervlak.
Samen met zijn vrouw liet hij ons alle hoogtepunten van Ahmedabad en omgeving zien (waaronder wat mooie tempels en een rijk gedecoreerde heilige bron) en nam hij ons uitgebreid uit eten. 'Gujarati food is the best we had' was onze simpele reactie, want met een heleboel chapati, gefrituurde hapjes en heerlijke sauzen ben je als aan treinvoedsel gewende reiziger snel tevreden.
De vieze, hectische, bedrukte stad Ahmedabad bleek (nadat je was uitgerust in het totaal ontspannen hotel, met de goede uitleg en richtingaanwijzingen van de vriendelijke Mohanbai) ook een heel andere, veelzijdige, mooie en interessante kant te hebben die we anders nooit hadden gezien.















1 comment:

Anonymous said...

Oh, your being manly too, nice arm muscles ;)